Tewerkstelling herneemt in mei van 60 naar 67%

Gepubliceerd op: 12 juni 2020

Met de opheffing van de lockdown, lijkt de heropstart van de bedrijven en de economie stillaan op gang te komen. Voor het eerst stijgt de tewerkstelling opnieuw in mei van 60% naar 67%.

Hr-dienstenverlener SD Worx brengt maandelijks een rapport uit op basis van de meest actuele loongegevens van bijna een miljoen werknemers in de privésector. Daaruit blijkt nu dat in mei de heropstart van de bedrijven een positief effect teweeg bracht op tewerkstelling.

“De stijging van 60% naar 67% percentage gewerkte dagen is te vooral te danken aan een forse daling van 43% van de tijdelijke werkloosheid: van 22% in april naar 13% in mei.”, vertelt Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van SD Worx. “Maar we zitten zeker nog niet op het ‘normale’ niveau van dezelfde periode vorige jaar; er is nog 12% te overbruggen.”

Vooral kleine organisaties met minder dan 20 werknemers schommelden de afgelopen maanden. In februari haalden zij nog 87% gewerkte dagen, maar in april viel dit terug op 55%. Ze maken de grootste stijging vanaf mei met +9% naar 64% gewerkte dagen. Dat is nog altijd 20% onder hun niveau van vorig jaar.

Wat de verschillen per regio betreft, scoort Brussel nog steeds het hoogst. Maar in de laatste maanden is daar de stijging, met 9%, niet zo fel als in Wallonië (16%) of Vlaanderen (11%). Alle gewesten liggen nu vrij dicht bij elkaar wat betreft het aantal gewerkte dagen: 68% voor Brussel, 67% voor Vlaanderen en 65% voor Wallonië.

Eerder deze week deelden we het nieuws dat 1 op de 5 bedrijven een heropstartplan klaarheeft. Hoe zorgt uw bedrijf voor een vlotte heropstart? Je vind hier alvast enkele tips.

Actuele blog artikelen