Hoe zorgt u voor een vlotte heropstart van uw bedrijf?

Gepubliceerd op: 11 juni 2020

De lockdown is zo goed als opgeheven in ons land. En dus starten heel wat bedrijven terug op. Bij zo’n heropstart horen ook de nodige aanwervingen. Als straks de nood aan talent terug hoog wordt, heeft u als bedrijf maar beter een plan klaar.

Uit een peiling van Stepstone blijkt dat de omzet van bedrijven gemiddeld met de helft daalde tijdens de crisis, maar dat een kwart van de Belgische managers ook vrij optimistisch is. Ze verwachten de achterstand binnen drie tot zes maanden weg te werken.

66% van de bedrijven heeft alvast een post-Corona plan klaar om opnieuw aan de slag te gaan. Aanwervingen staan gepland bij 21% van de bedrijven, nog eens 20% start binnen 3 tot 6 maanden opnieuw met aanwerven. Maar hoe herstart je rekruteringen bij een heropstart?

Start op tijd met aanwerven

We merkten dat sinds de lockdown heel wat bedrijven hun aanwervingen on hold zetten. Er komt ook niet snel duidelijkheid over wanneer deze vacatures terug worden opengezet. Wanneer doet u dit als bedrijf? Het juiste moment om terug te beginnen zoeken naar talent verschilt per sector en per bedrijf. Toch is het belangrijk een aantal dingen in het achterhoofd te houden:

  • Binnen onvoorziene tijd zal uw bedrijf opnieuw op volle toeren draaien. Voor sommigen is dit binnen 3 maanden, voor anderen binnen 6 maanden. Op dat moment moet er voldoende personeel aanwezig zijn.
  • Reken erop dat je niet van vandaag op morgen personeel zal vinden. De gemiddelde duur van een aanwerving is enkele maanden. Reken op 1 maand voor de meest voorkomende profielen en een aantal maanden voor de meest schaarse profielen. 
  • Binnenkort wordt de arbeidsmarkt aangevuld met vers talent. Op het einde van de zomer zullen naar schatting 100.000 young graduates toetreden tot de arbeidsmarkt. 
  • Heel wat mensen hebben lang thuis gezeten en hebben kunnen nadenken over hun huidige job. Bovendien is de zomer ook een typisch kantelmoment voor werknemers en overwegen heel wat mensen een jobswitch te maken. 

Hou het veilig

Thuiswerk is de norm. En laat rekrutering nu net iets zijn dat je perfect vanop afstand kan doen. Zo kan je sollicitatiegesprekken via videocall organiseren en testen online laten afleggen. De consultants van Select maakten hier voor de lockdown al gretig gebruik van en pasten zich eenvoudig aan. Ook nu worden de meeste sollicitatiegesprekken via video georganiseerd. Lees hier onze tips om dit als recruiter zo goed mogelijk aan te pakken.

Is het toch nodig om een toekomstige werknemer op kantoor te ontvangen? Vraag dan om zeker de handen te wassen en een mondmasker te dragen. Daarnaast kunt u ook een plexischerm plaatsen zodat een mondmasker niet hoeft tijdens het gesprek.

Hoe kan Select ondersteunen?

Select is tijdens de crisis blijven doorwerken. Wij garanderen ook vandaag de service die u van ons gewend bent. Dankzij een breed netwerk van kantoren in België en ervaren consultants kunnen we u ondersteunen bij het zoeken naar het juiste talent. Dankzij hun brede ervaring binnen HR, kunnen we u ook met andere vragen verderhelpen. Neem contact op met een kantoor bij u in de buurt.

Actuele blog artikelen