Welke studiekeuze leidt het snelst naar een eerste job?

Gepubliceerd op: 15 september 2021

Weldra start het academiejaar, of misschien ben jij al gestart aan je opleiding. Maar welke studierichting leidt nu het snelste naar een job? We halen de belangrijkste inzichten uit het schoolverlatersrapport van VDAB.

Welke richting je ook kiest, een diploma geeft je meer kansen op de arbeidsmarkt. Dit geldt zowel voor het hoger als het secundair onderwijs. 1 op 4 jongeren zonder een diploma secundair onderwijs zit 1 jaar na hun studies zonder werk. Voor jongeren zonder een diploma hoger onderwijs ligt dit aandeel lager: 1 op 20 vindt geen werk binnen het jaar na afstuderen.

Waarom is een diploma zo belangrijk?

Vaak belanden jongeren op de arbeidsmarkt zonder ervaring. Dat is logisch, je hebt immers heel wat tijd gespendeerd achter je schoolboeken. Voor werkgevers is het dan moeilijk om in te schatten waar je goed in bent, een diploma is voor hen een houvast. Stel je jouw CV samen, vermeld dan naast je diploma ook relevante ervaringen in je jeugdvereniging, sportclub of misschien deed je een relevante studentenjob?

Nog meer tips over het opstellen van je CV, vind je hier.

Knelpuntberoep = meer kans op een job

Wie kiest voor een richting als ingenieur of verpleegkundige, kan bij afstuderen bijna zeker zijn van een job. Ook technische hoog- en laaggeschoolden vinden snel een eerste job die aanleunt bij hun diploma. Koos je voor een technische of beroepsrichting in het secundair onderwijs, ga dan voor een specialisatie. Zo ben je volledig arbeidsmarktproof bij afstuderen.

Naast technische vacatures zijn er ook heel wat openstaande vacatures in de zorgsector. Deze knelpuntberoepen zullen altijd blijven bestaan, ook in crisistijd. Daarom is het een slimme keuze. Toch is het belangrijk om niet enkel te kiezen voor een zekere toekomst. Werken in de zorgsector is en blijft een roeping. Als werkzekerheid je enige drijfveer is, hou je de richting misschien niet vol, zoals we bij een groot aantal studenten zagen tijdens de afgelopen coronacrisis.

Lees hier: Tijdens de coronacrisis haakten studenten verpleegkundigen af

En wat met bachelor- en masterdiploma’s?

Een diploma aan een hogeschool of universiteit is ongeacht de studierichting een goede stap naar een eerste job. Toch zijn er enkele richtingen die sneller leiden naar een job. Denk maar aan STEM-richtingen die je voorbereiden op een technisch of wetenschappelijk knelpuntberoep.

Verder zijn ook masters in economie, handelswetenschappen en rechten zekere toegangstickets voor de arbeidsmarkt dankzij de brede inzetbaarheid. Bij de bachelors starten studenten met een diploma handelswetenschappen, bedrijfskunde of gezondheidszorg met de beste papieren aan hun jobzoektocht.

Die werkzekerheid kan je studiekeuze misschien beïnvloeden, maar kies in de eerste plaats voor een studie die je graag doet, een domein dat je interesseert. Ligt de zorgsector jou niet? Of ben je niet technisch aangelegd? Kies dan iets anders. Want wat je graag doet, zal je ook lang kunnen volhouden.

Heb jij je diploma al op zak? Ontdek hier onze openstaande vacatures of solliciteer spontaan!

Actuele blog artikelen