Hoe talent behouden?

Gepubliceerd op: 25 augustus 2022

Hoewel The Great Resignation nog niet meteen komt overwaaien van Amerika naar hier, zien we sinds de pandemie toch een stijging in het aantal ontslagen op initiatief van de werknemer. Hoe vermijd je dat werknemers willen vertrekken? Hoe behoud je je talent?

Een grote ontslaggolf, zoals die in Amerika voorspeld werd, is er nog niet in België. En toch blijkt uit recente cijfers dat er meer ontslagen zijn geweest op initiatief van de werknemer. De pandemie en het al dan niet mogen thuiswerken, heeft medewerkers aangezet tot nadenken. Een ontevredenheid over de job of de werkgever die al sluimerde voor Covid, werd versterkt en leidde tot het zoeken naar iets nieuws.

De stijging in het aantal ontslagen op initiatief van de werknemer in combinatie met de al krappe arbeidsmarkt, maakt van retentie dé prioriteit nummer 1: hoe behoud ik talent? Hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers niet aan opstappen denken? Door hier op in te zetten hoeven bedrijven minder de war for talent te vrezen. Wie inzet op retentie, hoeft niet telkens opnieuw een vacature open te zetten om een vervanging te zoeken op een zeer krappe arbeidsmarkt.

Drie dimensies van retentie

In zijn HR-talk “Retentie: hoe behoud ik talent?” onderscheidt Directeur Consultancy & Outplacement David Decouche drie dimensies: mentaal, affectief en economisch. Binnen het mentale luik vallen het engagement en de betrokkenheid met de organisatie maar ook de persoonlijke uitdaging op het werk. Het affectieve luik omvat allerhande gratificaties: van incentives tot attenties, activiteiten en beloningen. Ten derde is er de economische dimensie. Het gaat dan over het type contract, verloning en andere extralegale voordelen.

Op al deze dimensies kan je inspelen met een goed retentiebeleid. Toch zijn er enkele kanttekeningen te maken wanneer je een retentiebeleid uitwerkt. Retentie is bijvoorbeeld geen vaststaand gegeven. De context kan veranderen maar ook mensen kunnen veranderen. Daarnaast zijn de meeste acties die retentie zouden moeten verhogen, slechts tijdelijk. Denk maar aan loonsverhoging of een online apéro moment met collega’s. Het is dus niet zo eenvoudig om een goed, gepast en duurzaam retentiebeleid uit te werken.

Naar een beter retentiebeleid in acht stappen 

Om organisaties op weg te helpen, werkte David een stappenplan uit. Aan de hand van deze acht stappen, worden een aantal concrete maatregelen toegelicht. Wat is de basis? Hoe zorg je dat iedereen de normen & waarden van jouw bedrijf kent? Hoe kan je aan retentie werken met communicatie, leiderschap, opleiding en welzijn?

Wil jij ook aan de slag gaan met jouw retentiebeleid? Download het e-book “Naar een beter retentiebeleid in acht stappen”.

Actuele blog artikelen