Ontmoet onze outplacementbegeleiders Nancy & Barbara

Gepubliceerd op: 9 november 2022

Ontslagen zijn onlosmakelijk verbonden aan de bedrijfswereld. Mensen terug aan werk helpen: dat is wat outplacementbegeleiders dag in dag uit doen. Hoe ervaren zij dit beroep? En wat zijn de voordelen?

Outplacement is een geheel van wettelijk vastgelegde ondersteunende diensten waarmee een ontslagen werknemer wordt begeleid in zijn/haar zoektocht naar een nieuwe job of zelfstandige activiteit.

Lees hier meer over de wetgeving rond outplacement in België

“Voor veel mensen is werk een heel belangrijk onderdeel van hun leven. Het geeft me voldoening om mensen terug op weg te helpen,” aldus Nancy Tollenaere, een van de career coaches bij Select Consultancy & Outplacement. Nancy begon in 2011 als consultant bij Select en zette van daaruit de stap naar outplacementbegeleider.

Haar collega over de taalgrens, Barbara Trouilhet, heeft zelf al 7 jaar ervaring als career coach bij Select: “Ik wijs mensen graag terug in de juiste richting en toon hen de mogelijkheden, dat is mijn passie.”


Wat zijn volgens jullie de belangrijkste voordelen van een outplacementbegeleiding?

Nancy: “Onze ondersteuning biedt de deelnemer ruimte om het ontslag een plaats te kunnen geven. De ontslagen medewerker doet gedurende de begeleiding inzichten en vaardigheden op. Hun zelfvertrouwen krijgt hierdoor een boost. De slaagkans tot het vinden van een nieuwe opportuniteit is dan ook zeer groot.”

Barbara: “Outplacement neemt de negatieve emoties van een ontslag weg. Mensen kunnen terug zelfvertrouwen opbouwen en krijgen de kans om hun zoektocht naar werk structureel aan te pakken. Ze krijgen ook inzicht in hun sterktes en zwaktes.”

Hoe belangrijk is maatwerk gedurende een outplacmenttraject?

Barbara: “Je kan onze manier van werken opsplitsen in drie fases: mentaal, praktisch en operationeel. Na de verwerking, stellen we samen een actieplan op, daarna gaat de deelnemer solliciteren. Maar iedereen doet dat op z’n eigen tempo.”

Nancy: “Als ontslagen medewerker is het een moeilijke stap om naar buiten te treden. Wij zetten dan ook in op de persoonlijke behoeften en noden van deze persoon. Maatwerk biedt ons de mogelijkheid om op tempo van de deelnemer een degelijke begeleiding te kunnen bieden om samen tot een positief resultaat te komen.”

En een warme en menselijke aanpak?

Nancy: “De deelnemer een menswaardige ondersteuning aanreiken is van groot belang. Een luisterend oor, een aanmoedigend woord, eerlijke en duidelijke communicatie. Zij kunnen bij ons terecht met al hun vragen en dit uiteraard steeds confidentieel.”

Barbara: “Het laat hen toe te steunen op iemand die begrip opbrengt voor de situatie, zonder vooroordelen. Soms brengen naasten weinig begrip op voor de moeilijkheden die een ontslag met zich meebrengt, dan is een gesprek met ons echt een moment waarin ze al hun zorgen kunnen uiten.”

Hoe reageren deelnemers op het einde van het outplacementtraject?

Nancy: “Wanneer de deelnemer een nieuwe weg in zijn carrière heeft genomen, is het tijd om afscheid te nemen en hen alle succes toe te wensen. De dankbaarheid, genegenheid en soms zelfs een attentie als waardering zijn dan ook heel fijn en een bron van energie. Zeker als je dan enige tijd later mag vernemen dat het nog steeds goed met hen gaat.”

Barbara: “Inderdaad, er kwam onlangs een dame bij me langs die een leidinggevende functie had maar een burn-out kreeg. Na een tijdje kregen we samen een beeld van wat ze wilde. Dat was volledig het tegenovergestelde van wat ze eerder gedaan had: ze is nu dolgelukkig in haar nieuwe job."

Wat is de meerwaarde van outplacement naar ex-werkgever toe?

Nancy: “Naast de wettelijke verplichting om een outplacementbegeleiding aan te bieden is het als werkgever ook belangrijk dat de ex-medewerker een ambassadeur van zijn organisatie blijft. Daarnaast geeft de ex-werkgever blijk van vertrouwen tegenover zijn huidige en nieuwe werknemers. De Werkgever mag ook steeds op vrijwillige basis een outplacement traject aanbieden om zo zijn ex-medewerkers extra te ondersteunen bij de zoektocht naar een nieuwe job."

Barbara: “Outplacement is een menselijk instrument en de meeste zaakvoerders willen dat mensen goed terechtkomen. Vaak gaan veel mooie jaren vooraf aan een ontslag. Het hoeft niet altijd negatief te zijn: misschien is de job veranderd of is er geen plaats meer. Heel wat werkgevers zijn wél bezorgd.”

In welke mate kan outplacement ex-werkgever en werknemer verzoenen?

Nancy: “Ontslag heeft altijd een enorme impact voor beide partijen. Via outplacement biedt de ex-werkgever aan de ex-werknemer alle ondersteuning en kansen om zich professioneel te heroriënteren en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Een menselijke aanpak is hiervoor van essentieel belang en geeft een meerwaarde om het ontslagverhaal respectvol te kunnen brengen.”

Heb je nog vragen over Outplacement? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze outplacementbegeleiders via consultancy@selecthr.be

Select Consultancy & Outplacement maakt deel uit van Select Group.

Actuele blog artikelen