Wanneer is het beste moment om te solliciteren?

Gepubliceerd op: 29 december 2022

Maandag? Donderdag? Om 11u of toch beter om 14u? In september of in januari? Wat is het beste tijdstip om jouw cv te versturen? Wanneer maak je als kandidaat het meeste kans? En kan je op die manier echt het verschil maken?

Wie solliciteert is zelden alleen. Er zijn altijd andere kandidaten die voor dezelfde functie hun cv insturen. Het zijn je concurrenten op dat moment. Als kandidaat maak jij natuurlijk het verschil door de juiste ervaring voor te leggen. Maar kan je – los van de inhoud van je cv - de concurrentie ook aftroeven door op het juiste moment te solliciteren? En zo ja, wat is dan dat juiste moment?

Het spijt ons om je meteen teleur te stellen. Er bestaat niet zoiets als het gouden moment om te solliciteren. Heb je een cv die niet matcht met de vacature, dan zullen recruiters je niet uitnodigen op een gesprek, ook al solliciteer je op het juiste moment. Toch zijn er enkele richtlijnen waar je rekening mee kan houden. Zeker wanneer je rechtstreeks of spontaan je kandidatuur instuurt.

Starters, wacht niet op je diploma!

Wie afstudeert in september en dan op zoek gaat naar een nieuwe baan, kan er zeker van zijn heel wat medestudenten tegen te komen. Wees hun te slim af en solliciteer net voor de zomervakantie. Met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt zijn er zeker werkgevers die hiervoor openstaan.

Lees ook: Wat breng je in orde nadat je afstudeert?

Wil je liever toch in september solliciteren? Ga dan op zoek naar traineeships. Heel wat bedrijven spelen in op de grote lading pasafgestudeerden en stemmen hun aanbod vacatures af op starters. Hier krijg je meestal extra begeleiding en houdt men rekening met onervaren sollicitanten. Zo moet je als starter niet opboksen tegen concurrenten die wel twee jaar ervaring kunnen voorleggen. Zoek op “young potentials”, “traineeships” of “junior”.

Omgekeerd, als ervaren werkzoekende, vermijd je best deze periode. In september zijn heel wat bedrijven gefocust op dat jong talent. Grote kans dat ze nu niet op zoek zijn naar iemand met tien jaar ervaring. Wacht enkele weken en probeer het dan opnieuw.

In deze maanden solliciteer je beter niet

Tijdens de zomervakantie zijn ook bedrijven minder actief. De ene recruiter wisselt de andere af en de kans is groot dat jouw sollicitatie blijft liggen. Het aanbod vacatures is doorgaans ook lager in de zomervakantie. Wil je meteen een impact maken? Wacht dan tot de maanden oktober-december.

Lees ook: De 5 belangrijkste soft skills volgens werkgevers

In januari, met de goede voornemens, denken heel wat mensen aan een nieuwe job. Je kan dus rekenen op heel wat concurrentie in deze maand. Wacht beter tot februari-maart, bedrijven hebben tegen die tijd de plannen die ze in januari hebben gemaakt kunnen omzetten in concrete vacatures en de werkzoekenden die in januari hun zoektocht zijn gestart, hebben ondertussen een nieuwe job gevonden.

Het ideale uur? Zeker niet onmiddellijk na publicatie!

Denk je dat solliciteren meteen na publicatie een goed idee is? Op zich kan het geen kwaad, maar neem voor een sollicitatie zeker je tijd. Een schrijffout is snel gemaakt en dat wil je absoluut vermijden wanneer je een eerste indrukt maakt. Neem ook niet teveel tijd, voor je het weet is de deadline verstreken.

Solliciteer je spontaan, dan wacht je best tot na de ochtendspits. Rond 11u heeft jouw contactpersoon zijn of haar mailbox bijgewerkt en valt jouw mailtje dus extra hard op.

Hoe zit dat bij Select HR?

We namen de proef op de som en keken naar het afgelopen jaar bij Select HR. Wanneer kregen wij de meeste sollicitaties binnen?

Opvallend was dat er het afgelopen jaar geen maand met kop en schouders bovenuit stak. Enkel in de maanden februari en november noteerden we gemiddeld 11% minder sollicitaties dan in andere maanden.

Wat betreft het uur van de dag, werden het afgelopen jaar het meeste sollicitaties verstuurd tussen 4u en 10u ’s ochtends. Het aantal sollicitaties tussen 21u-22u ligt gemiddeld genomen 12 keer lager dan het aantal sollicitaties tussen 5u-6u. Wie zijn kans dus wil wagen solliciteert beter niet in de vroege uurtjes, maar net nadat recruiters hun nieuwe lading aan sollicitaties hebben verwerkt.

Rond 15u in de namiddag ligt het aantal sollicitaties gemiddeld 65% lager dan tijdens de piekuren in de ochtend. Je maakt dan dus alvast meer kans want je hebt minder concurrentie én de recruiter heeft zijn mailbox bijgewerkt.

Welke dag van de week is het populairst om te solliciteren? Bij Select HR was dit met een ex aequo maandag én dinsdag, kort gevolgd door woensdag. Gemiddeld genomen kregen we 65% minder sollicitaties op donderdag. Het cijfer neemt een duik in het weekend met op zaterdag gemiddeld 3.5 keer minder sollicitaties dan op maandag.

Conclusie: Wil je er tussenuit springen dan solliciteer je best in de late voormiddag of vroege namiddag, op een donderdag. Je concurrerende sollicitanten zijn met minder in de maanden april en juli. Maar het juiste moment is lang niet alles! Denk eraan dat een goed CV, op eender welk moment, nog het meeste kans maakt. Ons advies? Steek je energie en tijd dus in de opmaak van je cv in plaats van het timen van je sollicitatie.

Klaar om te solliciteren? Select HR helpt je op weg! Bekijk hier onze meer dan 2.000 openstaande vacatures bij tal van bedrijven in België.

Actuele blog artikelen