Coronacrisis zet aan tot nadenken. Waarom het roer niet omgooien?

Gepubliceerd op: 26 november 2020

Met de coronacrisis en daarbij horende lockdown werd een collectieve pauzeknop ingedrukt. Die ademruimte zette heel wat mensen aan het denken over hun loopbaan en hun leven in het algemeen. Experts merken een toename van het aantal mensen dat het roer omgooit in deze crisis. Denk maar aan radiopresentator Sam De Bruyn die tijdens deze coronacrisis besliste om radiomaken na 13 jaar los te laten.

Crisissen zijn de ideale context om na te denken over je toekomst. Deze coronacrisis in het bijzonder doet ons nadenken over onze loopbaan. Je werkt nu van thuis, staat minder in de file, werkt relaxter en wordt niet continu gestoord. Je hebt opnieuw controle over je tijd en die zal je niet snel opnieuw willen inleveren na de crisis.

Een crisis doet sneller nadenken

Dat heel wat mensen nu beginnen nadenken en heroriënteren vindt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (43) een goede ontwikkeling: “Mensen gaan door crisissen sneller heroriënteren. Of latente moeilijkheden versneld aanpakken. Een crisis is een kans om dichter te komen bij je dromen. En bij je interne kompas, waar soms een stoflaag op ligt, of dat doldraait door de waan van de dag.”

En dat heroriënteren kan aanstekelijk werken: “Iemand die zegt ‘wat meer tijd met mijn vriend en hond te willen doorbrengen’ heeft wellicht een onevenwicht in zijn balans. En herschikt. Op de duur kent iedereen wel zo iemand. Wat weer anderen triggert. Deze coronacrisis schiet een collectieve midlifecrisis op gang. Het kan ons deugd doen.”

Nadenken buiten de dagelijkse werkomgeving

“Met de huidige coronamaatregelen is het niet ongewoon dat meer en meer mensen zich vragen zullen stellen bij hun loopbaan”, vertelt David Decouche, manager Consultancy & Outplacement. “Door de groter geworden fysieke afstand van de dagelijkse werkomgeving, gaan mensen hun loopbaan vanuit een ander perspectief bekijken. De dagelijkse sleur valt weg en we hebben simpelweg meer tijd om na te denken. En dat allemaal vanuit ons eigen kot.”

Heb jij vragen over je loopbaan, gooi je graag het roer om maar weet je niet waar te beginnen? Neem contact op met onze loopbaanbegeleiders. Zij helpen dag in dag uit mensen op weg met hun professionele leven. Meer informatie over loopbaanbegeleiding vind je hier: https://www.selecthr.be/nl-BE/employability/loopbaanbegeleiding

Lees hier de getuigenis van onze kandidaat uit Herentals.

Actuele blog artikelen