Heropstart van uw bedrijf? Vergeet deze tips niet!

Gepubliceerd op: 25 januari 2021

Hoewel we nog steeds in lockdown zitten en de Corona-cijfers er niet goed uitzien, groeit met de komst van de vaccins ook de hoop naar een post-Covid tijdperk. We kunnen nu echt beginnen uitkijken naar het heropstarten van verschillende sectoren. Als na de vaccinatie het aanbod jobs opnieuw stijgt en de nood aan talent opnieuw hoog wordt, bent u maar beter voorbereid.

Uit een peiling bleek deze zomer dat 66% van de bedrijven een post-Corona plan klaar heeft. Een op vijf van deze bedrijven gaf aan te herbeginnen met aanwerven binnen 3 tot 6 maanden. Maar hoe ga je aan de slag met zulke aanwervingen?

Begin op tijd

Heel wat vacatures werden bij de ingang van de eerste lockdown meteen ‘on hold’ gezet. Een logische eerste zet wanneer de economie plots op z’n grondvesten begint te daveren. Maar wanneer is het dan wel het juiste moment om terug te beginnen aanwerven? In deze onzekere tijd is het moeilijk om dit in te schatten en bovendien verschilt dat moment per sector en per bedrijf.

Enkele zaken om in het achterhoofd te houden:

  • Indien uw bedrijf op dit moment niet op volle toeren draait, zal dat binnen onvoorziene tijd wel zo zijn. Op dat moment moet er ook voldoende personeel klaarstaan.
  • Personeel vindt je niet van vandaag op morgen. Het duurt gemiddeld enkele maanden om de geschikte persoon te vinden. Zeker wanneer het gaat om schaarse profielen, is het uitzonderlijk om binnen de maand de juiste kandidaat aan boord te halen.
  • Een nieuwe lading vers talent is geland. In september zijn heel wat nieuwe potentiële kandidaten toegetreden tot de arbeidsmarkt. Naar schatting zouden er in België zo’n 100.000 young potentials afgestudeerd zijn.
  • Daarnaast hebben ook ervaren kandidaten hun oude baan achter zich gelaten. Enerzijds omdat zij door herstructureringen ontslagen zijn, anderzijds omdat ze dankzij deze crisis tot nieuwe inzichten kwamen en op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.
  • Januari staat bekend als de meest populaire maand om van job te veranderen. We hebben tijdens de feestdagen veel tijd met vrienden en familie doorgebracht en kunnen nadenken over ons professioneel leven. Daarnaast wachten sommigen ook nog op hun eindejaarsbonus om dan in het nieuwe jaar uit te kijken naar een nieuwe job. Heel wat kandidaten verkennen de markt in januari.

Veilig rekruteren

Uw bedrijf zo goed mogelijk voorbereiden op een heropstart, dat kan in alle veiligheid. Rekruteren kan namelijk volledig op afstand: van het opstellen van een vacature tot het afnemen van een sollicitatiegesprek via een videocall. Ook onze recruiters werken vandaag volledig op afstand.

Vindt u het noodzakelijk om uw toekomstige werknemer ter plaatse te ontvangen? Vraag dan zeker om afstand te bewaren, handen te wassen en een mondmasker op te zetten.

Hoe kan Select helpen?

Dankzij onze snelle omschakeling naar thuiswerk, kan u ook vandaag op onze service rekenen. Met een breed netwerk aan kantoren in heel België en ervaren consultants staat Select voor u klaar bij de zoektocht naar nieuw personeel. Daarnaast helpen onze experts u ook verder met andere HR gerelateerde vragen. Voor meer informatie kan u contact opnemen met een kantoor bij u in de buurt.

Actuele blog artikelen