Waarom outplacement aanbieden ook als het niet verplicht is?

Gepubliceerd op: 8 september 2022

In België moet je als werkgever in sommige gevallen verplicht een outplacementbegeleiding aanbieden wanneer je werknemers ontslaat. Maar ook al valt jouw werknemer niet onder de voorwaarden, kan je hem of haar toch een vrijwillig outplacementbegeleiding aanbieden. Hier hangen heel wat voordelen aan vast.

Is de tijd gekomen om afscheid te nemen van een werknemer? Een ontslag is nooit fijn. Niet voor de werknemer maar ook niet voor de werkgever. Dankzij een outplacement bied je een uitweg, een opstapje naar een nieuwe start. In België is outplacement verplicht onder sommige voorwaarden.

Beknopte regelgeving verplichte outplacement:

  • ‘algemene regeling’: de werknemer heeft een opzeg van minstens 30 weken
  • ‘bijzondere regeling’: de werknemer heeft nog geen 30 weken opzeg, maar is wel minstens 45 jaar oud en minstens 1 jaar in dienst
  • regeling in het kader van collectief ontslag bij herstructurering
  • specifieke regeling voor werknemers wiens arbeidsovereenkomst ten einde komt door medische overmacht

Wil je meer weten over de regelgeving outplacement? Lees hier alle details of neem contact op met onze medewerkers om jouw persoonlijke situatie te bespreken.

Vrijwillig outplacement

Valt jouw medewerker niet onder bovenstaande voorwaarden? Dan is outplacement niet verplicht, maar het is toch aangeraden om ook in die gevallen een outplacementbegeleiding aan te bieden. Denk maar aan medewerkers die net geen 45 jaar zijn, of een opzegtermijn hebben van net geen 30 weken. We sommen hieronder vijf voordelen van vrijwillige outplacement op.

Voordeel 1: Outplacement is geen voorkeursbehandeling

Moet je verschillende medewerkers ontslaan maar val je niet onder de regelgeving van herstructurering, dan kan het zijn dat de ene persoon wel recht heeft op een outplacementtraject, maar de andere niet. Om dit gelijk te trekken, kan je voorstellen om iedereen een outplacementbegeleiding aan te bieden. Zo help je iedere medewerker naar een nieuwe job, zonder uitzonderingen, iedereen gelijk behandeld.

Voordeel 2: Outplacement is een duidelijke afsluiter

Vaak komt een ontslag - voor een medewerker - onverwacht. Hij of zij weet misschien niet meteen hoe hiermee om te gaan. Dit is geen fijne situatie noch voor de werkgever noch voor de werknemer. Het kan soms leiden tot frustratie en een algeheel negatief gevoel. Door een outplacement aan te bieden kan je deze situatie op een professionele beëindigen en geef je meteen perspectief op de toekomst. Het biedt een uitweg uit de benarde situatie meteen na een ontslag.

Lees ook: Wat is het verschil tussen loopbaanbegeleiding en outplacementbegeleiding 

Voordeel 3: Via outplacement koppel je het positieve aan het negatieve

Door outplacement aan te bieden beëindig je de samenwerking met een relatief positieve noot. Jouw werknemer heeft op het moment van ontslag heel wat vragen en zorgen, zit in een negatieve situatie. De eerste stap in een goede outplacementbegeleiding is het troosten en geruststellen van iemand die net ontslagen is. Je vermijdt dat de werknemer zich aan zijn lot overgelaten voelt.

Voordeel 4: Outplacement, een positief effect op jouw employer branding

Heb je al eens gedacht aan het effect van een ontslag op jouw employer branding? Voorzie je geen begeleiding, dan kan dit worden gezien als het gewoonweg ‘op straat zetten’ van jouw medewerkers. Denk maar niet dat die (ex-)werknemer hier over zal zwijgen in zijn omgeving. Bied je jouw werknemer daarentegen wel een outplacementbegeleiding aan, heeft die een positiever gevoel en zal die misschien zelfs een goed woordje delen over jou als werkgever.

Voordeel 5: Outplacement bespaart je kosten

Een outplacementbegeleiding is niet gratis, maar toch kan je er heel wat kosten mee besparen. Loopt een ontslag niet van een leien dakje, dan kan jouw (ex-)werknemer naar de arbeidsrechtbank trekken en riskeer je hoge juridische kosten als werkgever. Wil je dit vermijden? Biedt vanaf het eerste moment een vrijwillige outplacement aan. Je kan zo de situatie omdraaien of enigszins temperen en voorkomen dat het ontslag verdergezet wordt in de rechtbank.

Lees ook: Ontmoet onze outplacementbegeleiders 

Outplacement via een onafhankelijke partij

Wie al eerder een outplacementbegeleiding aanbood aan zijn werknemers, heeft misschien gemerkt dat dit niet altijd zomaar aanvaard wordt. Een van de redenen om outplacement te weigeren is de angst dat informatie terugsijpelt naar de (ex-)werkgever. Daarom is het belangrijk een onafhankelijke partij te kiezen.

De afdeling Consultancy & Outplacement binnen Select Group biedt onafhankelijke, discrete en persoonlijke begeleidingen aan. Deze zijn bovendien steeds 1-op-1. Zo zijn er geen klassikale sollicitatietrainingen maar gaan onze experts in gesprek met hun kandidaten om te achterhalen waar zij specifiek nood aan hebben.

Meer weten over outplacement via Select Group? Bekijk onze website: https://www.selecthr.be/nl-BE/outplacement of contacteer onze outplacementbegeleiders via consultancy@selecthr.be

Actuele blog artikelen